Babyschoenen, wanneer begin je ermee?
Babyschoenen zijn heel belangrijk voor je kleine, maar wanneer begin je ermee? Bekijk hier onze video en lees rustig onze blog na en kom erachter!
Vanaf wanneer begin ik met babyschoenen?
Als je kindje zichzelf optrekt aan de tafel. Je kindje heeft dan nog moeite met zijn/haar evenwicht te bewaren, door deze babyschoenen krijgt je kindje meer zelfvertrouwen en staat hij/zij steviger. Hierdoor zal je kindje niet uitglijden en sneller rond de tafel gaan stappen. Lees onze blog van staan tot lopen ook eens!
Wat zijn goede 1e loop schoentjes en waarop moet je letten bij babyschoenen?
Het belangrijkste is dat de babyschoenen licht zijn en een flexibele zachte zool hebben. De loopzooltjes moeten van rubber zijn, dit zorgt voor antislip onder de schoen. Daarnaast is het erg belangrijk dat deze eerste schoentjes van leer zijn zodat het voetje goed kan ademen.
Ook moeten de babyschoenen ruim genoeg zijn! Denk hierbij aan bijna een maatje groter (ongeveer 1 tot 1,5 cm, dit lijkt veel maar omdat je kleintje zo hard groeit is dit wel het minimale wat wij adviseren) Let natuurlijk ook op de breedte zodat het voetje voldoende schuif en groeiruimte heeft. Een babyschoentje met veters of klittenband is hierbij aan te bevelen. Deze kun je makkelijk verstellen. Een babyvoetje groeit vaak erg hard. Een babyvoetje moet ook voldoende ruimte hebben om te ontwikkelen. Die kleintjes geven vaak niet aan wanneer de schoenen te klein zijn. Dit komt omdat op deze leeftijd het grootste deel van de voetjes nog bestaat uit kraakbeen. Het is raadzaam om regelmatig even de voetjes te laten meten bij een specialist. Zo kun je goed in de gaten houden of de schoenen nog goed aan de voet zitten. Let er wel op, het is per merk verschillend hoe het schoentje valt. Pas dus altijd eerst het schoentje goed. Kijk bij het online kopen van het schoentje altijd goed bij de beschrijving hoe dit schoentje uitvalt.
Verschil van baby loopzool en eerste loopzool
Het grootste verschil van de baby zool en eerste loopzool is de stugheid. Baby zooltjes kan je alle kanten op bewegen waar een eerste loopzool al een stuk sterker en steviger is. Zie de foto’s hiernaast van een eerste loopzool en het verschil.
Waarom is de eerste loop zool niet geschikt als eerste loopzool?
Omdat je baby waarschijnlijk nog niet het vertrouwen heeft om zelfstandig te lopen. Wanneer je hem/haar dan een zware stugge zool aantrekt zal het vertrouwen alleen maar verder geschaad worden omdat het schoentje niet mee werkt. Deze zolen zijn een stuk stugger en steviger omdat deze zolen ontwikkeld zijn om er ook buiten mee te lopen, natuurlijk lijden de zooltjes een stuk meer zodra je kleintje er buiten mee gaat stappen.
Waarom kan het eerste loopzooltje toch geadviseerd worden terwijl mijn kleine nog niet losloopt?
Dit is afhankelijk van het postuur van je kleine en in welke fase hij/zij zit. Als je kleine een grove bouw heeft en al erg sterk is wordt het babyschoentje soms overgeslagen omdat hij/zij sterk genoeg is om zelfs het eerste loopzooltje soepel af te wikkelen (soepel en zonder problemen van het schoentje lopen). Het voordeel daarvan is dat niet snel een paar nieuwe schoentjes hoeft te kopen zodra je kleine daadwerkelijk losloopt en naar buiten wilt. Ook wordt er gekeken naar de fase waarin je kleine zit, als je kleintje al nagenoeg losloopt (oversteken van bank naar de salontafel, snel achter het loopwagentje aanloopt, lange periode losstaat) wordt soms ook geadviseerd om direct naar de eerste loopzool te pakken. Anders koop je nu een heel soepel babyzooltje en kan je naar 1 maand terug naar de winkel voor een stevigere schoen. Dan wordt het kinderschoenen kopen wel een dure hobby!
Moet er een voetbed in de babyschoenen zitten?
In een eerste loopschoentje zit vrij weinig steun in het voetbed. Dit is omdat het babyvoetje nog volop in ontwikkeling is. Als een kind gaat lopen, gaan de voet/been spiertjes pas echt werken.
O-fase en X-fase
Zolang er tussen de kracht en de spieren van het gewicht van het kind nog geen evenwicht is, zal het kind de voeten neerzetten in een knik voetstand. Dit is de O-stand, je kleine staat nu met wijde beentjes omdat de botten nog niet recht zijn. In deze fase heeft het dus ook niet veel zin om met hoge voetjes te werken. Naarmate je kleintje groeit worden de botten rechter, de spieren en pezen sterker en zullen de benen een stuk rechter komen staan. Wel is het zo dat de voetjes dan nog heel plat zijn waardoor de knietjes nagenoeg tegen elkaar aankomen. Dit heet de X-stand. Het is de bedoeling dat deze stand op een natuurlijke wijze verdwijnt en het hielbeen mooi recht komt te staan.
Daarom is het pas op latere leeftijd (om en nabij het 4de levensjaar) belangrijk dat er een goed voetbed in de schoen zit. Het voetje moet dan gestimuleerd worden om recht te staan. Omdat de meeste kindervoeten de neiging hebben om naar binnen te gaan staan is steun bijna altijd wel een vereiste. Wel is het belangrijk dat het voetbedje van leer is, dit om het voetje natuurlijk te kunnen laten ademen. Tot die tijd: Een natuurlijke ontwikkeling vraagt een “natuurlijke bodem” ofwel weinig hulp van de binnenzooltjes!
Bekijk hier al onze baby jongensschoenen..
Bekijk hier al onze baby meisjesschoenen..
Wil je meer over onze schoenen weten? Laat dan je e-mail achter en ontvang en gratis E-book. Zo blijf op de hoogte van nuttige tips over kindervoeten en kinderschoenen en het kopen van kinderschoenen online!
Mike en Didi Willemsen